Het geheim van de meester - Zegeling, Mark (MarkMedia & Art, 2017)
Het Geheim van de Meester', naar het gelijknamige tv-programma van AVROTROS, onthult de verborgen verhalen achter de lagen verf en vernis van beroemde meesterwerken. 0Vermeers Meisje met de Parel draagt bijvoorbeeld helemaal geen parel, maar wat dan wel? Waarom staat Vincent van Gogh nooit lachend op een schilderij? En waarom werd zijn 'Zelfportret met grijze vilthoed' eigenlijk aangevallen met een mes? Is DNA-onderzoek eigenlijk mogelijk op een haar van Rembrandt? Wat heeft Mondriaan met Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen? Waaraan dacht de muze van Carel Willink tijdens het poseren? Is het oudst bekende schilderij van Frans Hals wel door Frans Hals geschilderd? Wie was de James Dean van de zeventiende eeuw die zijn leermeester had kunnen overtreffen als hij niet bij een ramp was omgekomen? Was Peter Paul Rubens tot 1830 echt de belangrijkste Hollandse meester? En maakte Jheronimus Bosch onder invloed van drugs of drank zijn hallucinerende meesterwerken? 0Een team van experts onthult in 'Het Geheim van de Meester' met behulp van röntgenonderzoek, infraroodopnamen, verfmonsters en klassiek speurwerk de spraakmakende en soms ongelooflijke geschiedenis achter dertien bijzondere schilderijen. In navolging van het gelijknamige tv-programma schetsen de auteurs Mark Zegeling en Marc Pos een beeld van beroemde schilders met een uitzonderlijk talent die de kunstgeschiedenis een beslissende wending gaven