Tussen politiek en publiek : politieke prenten uit een opstandige tijd, 1880-1919 - Koolhaas-Grosfeld, Eveline (Scriptum, 2019)
"Politieke tekenaars vormen een schakel tussen politiek en publiek. Hun opiniërende inbreng maakt dat zij net als de schrijvende pers medebepalend zijn voor de manier waarop burgers de politiek ervaren en erover spreken. Zij geven, kortom, mede vorm aan het publieke debat. Dit boek brengt nooit eerder gepubliceerde politieke (spot)prenten uit de jaren 1880-1920 bijeen, met de bedoeling onze kennis over de relatie tussen politiek en publiek in deze periode te verrijken. Het was een tijd van grote veranderingen in de Nederlandse politiek. Nieuwe groeperingen als de confessionelen en socialisten dienden zich aan, sloegen een bres in het liberale bolwerk en brachten tegelijkertijd het buitenparlementaire politieke debat op gang. Daaruit ontstond een klimaat waarin de politieke prentkunst goed kon gedijen. Een bijzondere plaats nemen de prenten in van Pieter Josselin de Jong (1861-1906). Een ander hoogtepunt vormen de prenten, met name van Albert Hahn (1877-1918), die als wapen werden ingezet in de strijd voor Ưalgemeen mannen- en vrouwenkiesrecht"