Kunst voor de Führer : Erhard Göpel en de jacht op Europese meesterwerken - Breteler, Ruud (Waanders Uitgevers, 2025)
"Tijdens de Tweede Wereldoorlog spelen kunsthistorici een cruciale rol in de systematische roof van kunstwerken. Eén van hen is Erhard Göpel (1906-1966), een intelligente, cultureel belezen man die zich met volle overtuiging inzet voor het naziregime. Als vertegenwoordiger van de beruchte Sonderauftrag Linz is hij verantwoordelijk voor het verwerven van honderden topwerken uit Nederland, België, Frankrijk en Oostenrijk - bestemd voor Hitlers gedroomde Führermuseum. De gevolgen van zijn werkzaamheden zijn tot op de dag van vandaag aanwijsbaar: een aantal van de circa 1.500 kunstwerken die hij in deze landen voor Hitler heeft geroofd wordt nog altijd vermist. De biografie volgt Göpel vanaf zijn jeugd, via zijn vormingsjaren als kunstcriticus, tot zijn actieve rol als kunstrover. Na de oorlog herstelt hij zijn reputatie en wordt een invloedrijk figuur in de kunstkritiek. Kunst voor de Führer - Erhard Göpel en de jacht op Europese meesterwerken biedt een indringend portret van een vermoedelijke nazi met een grote liefde voor beeldende kunst."--achterflap