STAM, the collection 1833-2016 - Rynck, Patrick de (Snoeck Publishers, 2016)
Het STAM ? Stadsmuseum Gent ? is geen klassiek historisch museum. Het was en is integendeel een trendsetter in de hedendaagse aanpak van een stadsmuseum als kennis- en belevingscentrum. Aan de hand van meer dan 300 tot de verbeelding sprekende collectiestukken en interactieve multimedia vertelt het STAM het verhaal van de ontwikkeling van Gent van zijn vroegste ontstaan tot op heden. In het historisch kader van de 14de-eeuwe Bijlokeabdij ? gecombineerd met een smaakvolle nieuwbouw ? wordt getoond wat Gent tot Gent maakt. In een reis door de tijd worden de vele lagen van Gent zichtbaar. Een middeleeuwse grootstad groeit via periodes van bloei en verval, culturele en intellectuele hoogconjunctuur, industrialisatie en verpaupering uit tot een hedendaagse stad van kennis en cultuur. Het 'Collectieboek STAM' is geen klassieke catalogus waarbij alle collectiestukken uitvoerig beschreven worden. Het verhaal van de stad wordt verteld aan de hand van een aantal grote thema?s waarbij de museale voorwerpen illustratie en leidraad vormen. Ook de architectuur van de schitterende museale site komt ruim aan bod. Een boek over het museum, maar tegelijkertijd het verhaal van Gent